Broodje delen?

Week van de MEER(W)AARDE

Met een feestelijke week voor klanten, scholieren en bedrijven vieren wij onze titel ‘Duurzaamste Bedrijf van Nederland’.

 

De Week van de Meer(w)aarde begint op 21 september met een ontbijt voor genodigden die het verschil maken op gebied van duurzaamheid en het nieuwste brood van Van Vessem wordt geserveerd: Haarlemmer Meer Brood. Dit brood is niet alleen duurzaam, maar blijkt ook goedkoper te zijn dan ‘gewoon’ brood. 

 

Op het programma van de Week van de Meer(w)aarde staan onder meer het jaarlijkse Oogstfeest (22 september) en inspiratiebijeenkomsten voor scholen en het bedrijfsleven. Bakker Jos wil de titel ‘Duurzaamste van Nederland’ gebruiken om anderen te inspireren om duurzaam te ondernemen. Dat doet hij onder meer door aan te tonen dat duurzaam niet duurder is, maar juist goedkoper. De organisatie True Price heeft voor ons uitgerekend wat de echte kosten zijn van Haarlemmer Meer Brood. En deze zijn aanzienlijk lager  dan een gemiddeld volkorenbrood.”

RKP_VVLP_ONTMOETING_04_2017_7446.jpg
RKP_OOGSTFEEST_OKT_033.jpg

Oogstfeest 22 september

Tijd: van 9.00 tot 16.00 uur

Locatie: Bingerweg 1, Haarlem

Entree: gratis, kinderactiviteiten 5 euro met leuke strippenkaart.

Oogstfeest met leuke activiteiten voor jong en oud.  

De oogst wordt feestelijk binnengehaald door een trekker met graan, appels en peren. Bezoekers maken kennis met de  graan boer met wie Van Vessem samenwerkt. Kinderen kunnen wentelteefjes bakken, appel- en perensap maken, broodjes bakken en zelf graan malen en zeven. Voor 5 euro kunnen ze een strippenkaart voor deze activiteiten halen in een winkel van Van Vessem.

hartje.gif

De echte kosten van brood

We betalen eigenlijk veel te weinig voor producten die in de winkel liggen. Dat komt omdat de milieueffecten van het productieproces niet of nauwelijks worden meegerekend in de prijs. Zo blijft ten onrechte de indruk bestaan dat duurzame producten duur zijn.

Dit is de rode draad voor de week van de MEER(W)AARDE, waarbij wij via verschillende evenementen vragen welk graantje jij eigenlijk bijdraagt aan een gezondere aarde.

Bakker Jos heeft de 'echte prijs' van de productie van brood laat uitrekenen door True Price. Dit is een organisatie die in samenwerking met onder meer AkzoNobel en DSM een methode ontwikkelde om te berekenen welke kosten voor mens en milieu niet worden meegenomen in de winkelprijs van producten. 

Meer weten? 

 

IMG_5149.jpg

School&Bakkerij 25/27 sept

Geef jouw school op en denk mee over MEER(W)AARDE… is beter voor jou en de aarde!

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs krijgen een kijkje achter de schermen van de duurzame bakkerij en worden uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken voor een duurzame samenleving.

Mail via ons contact formulier 

 

HMB_1.jpg

De keuze voor Haarlemmer Meer Brood

De 'echte kosten' van Haarlemmer Meer Brood bedragen 17 eurocent, en liggen daarmee 15 eurocent lager dan de kosten van conventioneel brood. Hiervan zijn de echte kosten 32 eurocent.

De grootste impacts van de echte kosten van zowel Haarlemmer Meer Brood als conventioneel brood zijn watervervuiling, klimaatverandering en de luchtvervuiling.

De voornaamste oorzaken van deze impacts zijn gebruik van mest, fossiele brandstoffen en electriciteit.De voornaamste oorzaken van deze impacts zijn gebruik van mest, fossiele brandstoffen en electriciteit.

Meer weten?

Wat je deelt, wordt alleen maar meer