Waarom zoveel mogelijk biologisch of duurzame grondstoffen?

Naast onze reguliere soorten meel en bloem gebruiken wij steeds meer biologische en duurzame grondstoffen. Bakker Jos heeft contact met de telers, kent de gebieden en iedereen in de keten krijgt een eerlijke prijs.

Is duurzaam duurder? Op korte termijn scheelt dat uiteraard altijd iets, maar Bakker Jos is ervan overtuigd dat dit op lange termijn veel beter is voor onze aarde, dus uiteindelijk veel goedkoper. De keuze voor de volgende generatie is dus al gemaakt. 

Hoe gezond wil jij het voor jezelf en voor de volgende generaties hebben? Hieronder vertellen we je graag meer over onze biologische en duurzame producten. Mocht je meer gedetailleerde informatie over de producten willen dan verwijzen wij je graag door naar onze productinformatie pagina

Het (st)oerbrood assortiment is duidelijk herkenbaar in de winkel omdat dit op de steenvloer van de oven gebakken wordt, met uitzondering van het vondelbrood, welke wij in een blik bakken. Heel veel producten met meer(w)aarde.

groen.gif
Vondelbrood_L.jpg

Vondelbrood

Vondelbrood wordt gemaakt van drie biologische graansoorten: haver, spelt en rogge. Het broodje wordt door gezonde zonnebloem pitten gerold, wat het nog een extra bite geeft.

 

Wij malen de granen Haver, Rogge en Spelt zelf op onze drie molens in onze winkel in Amsterdam. Wij gebruiken hiervoor uiteraard de hele graankorrel waardoor dit brood bijzonder vezelrijk, voedzaam en gezond is! Het brood kent verder geen onnodige toevoegingen.

 

Wist jij dat Haver een enorm gezonde graansoort is? Deze bevat bètaglucaan. Dit is een type graanvezel dat een gunstig efect heeft op het verlagen van het LDL-cholesterol gehalte in het bloed.

 

Vondelbrood is het enige handgemaakte broodsoort in ons assortiment wat in een blikje gebakken wordt. Dit doen wij omdat het deeg te veel water bevat om zonder blikje te bakken.

 

 

Lees meer...
Desem_natuurzaden_L.jpg

Desem Natuurzaden

Dit is een brood waarbij de tarwe van biologische oorsprong is. Het meel van dit brood wordt gemalen bij molen de Zandhaas, ofwel in onze eigen maalderij in Zandvoort.

De zaden in dit brood worden gekookt met wat rogge. Hierdoor is er een hoge wateropnamen, en dat maakt het gebruik van broodverbetermiddelen overbodig.

Verder rijst het brood heel lang, en dat noemen wij ook wel fermenteren. Hierdoor zijn de gezonde voedingsstoffen in dit brood makkelijker op te nemen in ons lichaam, en met de combinatie van volkoren hou je lang een verzadigd gevoel.

 

Lees meer...
RKP_DSC8118_large_1.jpg

'Ciabatta Orginale'

Wie kent dit brood niet. Heerlijk krokant dun korstje, en luchtige, wattige binnenkant. Bakker Jos was in Puglia, en heeft daar de beste biologische durum gevonden. Een bijzonder graansoort met heel veel eiwitten. Eigenlijk houden de italianen de durum het liefst in eigen land. Maar zonder durum bak je geen echte ciabatta. Gelukkig komt de durum nu ook naar Nederland, en bakken wij van deze graan variant de ciabatta. Je herkent het aan de licht gele kleur. Zeg maar dezelfde kleur als pasta. En de grove kruim, met grote gaten. Dit komt door het gebruik van heel veel water en desem. Hierdoor krijg je een lange fermentatie proces.. Dit is een ciabatta zoals hij hoort te zijn. 

Misschien ook goed om te weten. Wij bakken de ciabatta in onze baguetterie in Schalkwijk op vrijdag en zaterdag. De broden komen bake off in alle winkels, zodat jij ze heerlijk vers kunt afbakken in het weekend. Dit brood is erg vers, en zonder conserveringsmiddelen. Wij adviseren dus de ciabatta dezelfde dag te bakken en te eten of deze in te vriezen.

DSC_2379_L.jpg

Speculaasbrokken

Bij bakker van Vessem wordt al het banket gemaakt van Biologisch Speltbloem. Bakker Jos is van mening dat dit het beste past bij ons lichaam. Een van de keuzes die 'ons graan, jouw brood' onderstreept. Het is niet alleen gezonder, maar ook lekkerder. Speltbloem en -meel heeft een iets nootachtige smaak, en de fijnproevers onder ons halen dit er zeker uit. 

Maar ook in de keten van akker tot bakker zijn de afspraken helder. Bakker Jos kent de telers, en maakt hiermee afspraken. Biologisch Speltbloem is op korte termijn 5x duurder dan reguliere tarwe, maar op lange termijn is het veel beter voor mens en milieu. Wellicht op lange termijn dan goedkoper? Wij denken van wel, maar dat kan de volgende generatie pas bepalen.....

De speculaasbrokken zijn zo populair dat wij ze in alle maanden met een 'R' erin, bakken. Zo kun je eigenlijk bijna het hele jaar verantwoord genieten!

Wat je deelt, wordt alleen maar meer